Z młodych ziemniaków z koperkiem i rzodkiewką

Wiosną można robić bardzo dobre i lekkie sałatki ze świeżymi warzywami. Co prawda sałatki z brokułami, kukurydzą czy innymi warzywami, które można kupić w postaci mrożonej czy konserwowej również są bardzo dobre, ale fakt że można jeść niedawno zebrane warzywa zwykle bardzo cieszy.

Żeby przygotować pyszną i pełną świeżości sałatkę należy przygotować: 1/2 kg młodych ziemniaczków, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku, czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, łyżkę majonezu, 1/2 jogurtu naturalnego, sól i pieprz. Ziemniaki trzeba umyć i ugotować w mundurkach. Kiedy przestygną obieramy je i kroimy. Rzodkiewkę i koperek należy umyć i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy, a czosnek obieramy i przeciskamy przez specjalną praskę. Do czosnku dodajemy szczyptę soli i dorzucamy go do jogurtu z majonezem. Potem dolewamy sok z cytryny i doprawiamy. Wcześniej przygotowane składniki polewamy sosem i wstawiamy sałatkę do lodówki, żeby się przegryzła i nieco schłodziła, bo wtedy smakuje najlepiej.

Osoby, które nie mogą się obejść bez mięsa najczęściej wybierają sałatki z kurczakiem. Natomiast również one mogą występował w wiosennej wersji. Kurczak bardzo dobrze komponuje się z młodymi ziemniakami, rzodkiewką i koperkiem. Wystarczy dodać jeszcze sałatę, pomidora, ogórka i paprykę oraz sos na bazie jogurtu. Zamiast kurczaka można użyć jednak pachnącego wędzonego boczku. Potrzebnych będzie 6 plasterków, do tego 5 młodych ziemniaków, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki musztardy, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy, a po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy, dorzucamy do ziemniaczków. Wszystko polewamy sosem ze śmietany, musztardy, koperku, czosnku, doprawionego solą i pieprzem. Sałatkę posypujemy podsmażonymi kawałkami boczku. Lżejsza propozycja to sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki, ogórka, jajka, a wszystko to polane sosem jogurtowo-koperkowym. Oczywiście można też użyć majonezu, natomiast zawsze warto zastanawiać się nad zdrowszymi składnikami. Jeśli ich użycie wpłynie znacznie na smak sałatki, to może rzeczywiście pozostać przy mniej zdrowym przepisie. Raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić. Jednak jeśli różnica nie będzie właściwie wyczuwalna, to zawsze lepiej jeść zdrowiej.